Anders Style Sfeercollage Open Poort 1
De Open Poort in Hattem is toe aan een grote renovatie. Voor het omliggende plein heeft de gemeente Hattem een plan opgesteld voor vergroening. De Open Poort gaat hierin mee. De kerkgemeente bestaat uit jongeren, ouderen en gezinnen. Bij een open gemeente waar mensen zich thuis voelen, hoort een eigentijdse uitstraling. De drie kernbegrippen: gastvrijheid, ontmoeten en verbinden staan hierbij centraal en vormen het uitgangspunt van het ontwerp.

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte 2

Behoefte aan vernieuwing

Vanuit de kerk ontstond de behoefte aan een eigentijdse en natuurlijke uitstraling. Naast gastvrije en gezellige ruimtes was er ook behoefte aan een aantal praktische wensen waar Anders Style rekening mee heeft gehouden:

  • Een nieuw kookeiland en praktische indeling met duurzame materialen
  • Professionelere keuken waar effectiever gewerkt kan worden
  • Een leeshoek waar ontspanning gezocht kan worden
  • Een stilteruimte waar plek is voor rust en bezinning
  • Ruimte om elkaar te ontmoeten en te verbinden
  • Natuurlijke en duurzame materialen die o.a. aansluiten aan het nieuwe plein voor de kerk
  • Boek en planten bibliotheek
  • Effectieve opbergruimte voor tafels en stoelen

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte bibliotheek 3

Ontwerpproces

In de beginfase zijn studenten van Cibap school erbij betrokken geweest, die hun frisse blik op het project loslieten. Zij zijn hierin begeleid door Jutta Junge-Wentrup van Anders Style. Voor haar ontwerpen gebruikt zij de principes van Biophilic Design, waarbij de natuur centraal staat. Dit sluit tevens goed aan bij de wensen die ,De Open Poort’ voor ogen heeft.

De kerk krijgt naast de traditionele rol, ook nog meerdere functies. Het is de bedoeling dat mensen hier samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. Het nieuwe ontwerp is hierop gebaseerd. Het interieur gaat mooi op in de plannen die de gemeente Hattem heeft voor het plein.

 Anders Style OpenPoort kerk Entree 4

Entree

De hoofdentree van het gebouw krijgt een upgrade. Hier komen met klimop begroeide houten lamellen om de entree extra naar voren te laten komen. Door het natuurlijke karakter van dit unieke ontwerp zal de entree nog beter integreren met het vernieuwde plein op een natuurlijke manier. Net als ‘De Open Poort’ en hun filosofie, is het ontwerp van deze entree gebaseerd op de principes van gastvrijheid en uitnodiging.

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte zitplekken 5

Ontmoetingsruimte

De zitplekken in de ontmoetingsruimte worden extra comfortabel, met luxe stoelen en ronde en ovale tafels. Ronde vormen bevorderen de flow en verbinden mensen met elkaar. Langs de ramen worden fijne zitjes gecreëerd. De zitplekken bieden staan goed in verbinding met de ontmoetingsruimte en ook met het plein buiten. In de ontmoetingsruimte bevindt zich ook een leeshoek, bibliotheek en plantenbieb. De kleuren en materialen zijn vanuit de natuur gekozen. Dit heeft een rustgevend effect op ons humeur en een positief effect op ons welzijn. Het zijn kleuren en materialen die we al duizenden jaren kennen. Verder zijn er kleine, kleurige details toegepast. Het licht dat erop schijnt maakt het levendiger. Hierdoor fleurt de hele ruimte op.

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte zithoek 6

Anders Style OpenPoort kerk plantenbib 7

Bibliotheek en plantenbieb

Om het contact tussen de mensen onderling te vergroten, heeft de kerkgemeente zelf een aantal ideeën bedacht. De bibliotheek bevindt zich in de boekenkasten in de ontmoetingsruimte. Hier kunnen gemeenteleden hun eigen boeken ruilen met boeken uit de kast. Door het hele gebouw zijn plantenbakken te vinden. Deze vormen samen de plantenbieb, waar mensen hun planten kunnen ruilen voor planten uit de plantenbieb.

Anders Style OpenPoort Keuken Bar aanrecht 8

Keuken

Voor het nieuwe ontwerp van de keuken wordt een langwerpig kookeiland met zitplekken gerealiseerd en wordt het centraal in de ruimte geplaatst. De ronding van het huidige aanrecht zal worden hergebruikt en worden voorzien met duurzame en natuurlijke materialen. Dit in het kader van duurzaamheid. Aan beide uiteinden komen er rechte stukken aan, die plaats bieden aan kastruimte en zitplekken. Tegenover het kookeiland komt een kastenwand die alle nodige apparatuur huisvest waaronder een koffiezetapparaat, koelkast, viezer, oven en magnetron.

Anders Style OpenPoort Stilteruimte 9

Stilteruimte

In de huidige kinderspeelkamer komt een stilteruimte. Hier kunnen gemeenteleden tot rust en tot zich komen. De stilteruimte is doordeweeks toegankelijk via de achterdeur. De stilteruimte kan worden gebruikt voor bijeenkomsten door kleine groepen, maar is ook toegankelijk voor individuen die rust opzoeken. Ook in dit ontwerp zijn voor natuurlijke kleuren en materialen gekozen om de rust te versterken.

Anders Style OpenPoort Stilteruimte 10

Anders Style OpenPoort Zaal 3 vergaderruimte 11

Zaal 2 en 3 

De huidige twee vergaderruimtes zaal 2 en 3 krijgen een andere uitstraling en styling. In het huidige systeemplafond komen daglichtpanelen met een wolkenprint. Aan de muur is er ruimte voor kunst vanuit de gemeente. Verder worden aan de wand houten latten toegepast. Dit geeft een fijne geborgen sfeer en draagt ook bij aan de akoestiek. De tafels in het huidige ontwerp worden hergebruikt door het tafelblad te vervangen en de onderstellen van een nieuwe kleur te voorzien. Verder zijn er schuifdeuren met glas gecentreerd van de ontmoetingsruimte naar de achterste ruimtes. Door symmetrische schuifdeuren en lichtinval ontstaat er evenwicht. Dit roept rust en harmonie op.

Anders Style OpenPoort Zaal 2 vergaderruimte 12

Vertel me meer over uw woonwensen

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Volg me @ Instagram