De Open Poort in Hattem was toe aan een grote renovatie en een meer eigentijdse uitstraling. De kerkgemeente bestaat uit jongeren, ouderen en gezinnen. Naast de traditionele rol, heeft het gebouw meerdere functies. Het is een plek waar mensen samenkomen en zich thuis voelen. Gastvrijheid, ontmoeten, natuur en verbinden vormden het uitgangspunt van het ontwerp.

Interieurwensen

Naast gastvrije en gezellige ruimtes was er ook behoefte aan een aantal praktische wensen om rekening mee te houden:

  • Een nieuw kookeiland en praktische indeling met duurzame materialen
  • Professionelere keuken waar effectiever gewerkt kan worden
  • Een leeshoek waar ontspanning gezocht kan worden
  • Een stilteruimte waar plek is voor rust en bezinning
  • Ruimte om elkaar te ontmoeten en te verbinden
  • Natuurlijke en duurzame materialen die o.a. aansluiten aan het nieuwe plein voor de kerk
  • Boek en planten bibliotheek
  • Effectieve opbergruimte voor tafels en stoelen

Anders Style OpenPoort kerk Entree 4

Entree

De hoofdentree van het gebouw kreeg een upgrade. Om de entree extra uitnodigend te maken werden met klimop begroeide houten lamellen om de ingang extra naar voren te laten komen.
Door het natuurlijke karakter sluit de entree beter aan bij de groene omgeving.

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte zitplekken 5

Ontmoetingsruimte

De zitplekken in de ontmoetingsruimte zijn extra comfortabel, dankzij de luxe stoelen en ronde en ovale tafels. Ronde vormen bevorderen de flow en verbinden mensen met elkaar. Langs de ramen zijn fijne extra zitjes gecreëerd. De zitplekken staan zowel in verbinding met de ontmoetingsruimte als met het plein buiten. Het plein is ook volgens Biophilic Design heringericht. Door stenen te vervangen voor planten, ontstaat een groenere leefomgeving.  

In de ontmoetingsruimte bevindt zich ook een leeshoek, bibliotheek en plantenbieb. De kleuren en materialen zijn vanuit de natuur gekozen. Dit heeft een bewezen, rustgevend effect op het humeur en een positief effect op ons welzijn. Verder zijn er kleine, kleurige details toegepast. Het licht dat erop schijnt maakt het levendiger. Hierdoor fleurt de hele ruimte op.

Anders Style OpenPoort kerk Ontmoetingsruimte zithoek 6

Anders Style OpenPoort kerk plantenbib 7

Bibliotheek en plantenbieb

De kerkgemeente kwam zelf met een aantal ideeën om het contact tussen de mensen onderling te vergroten, zoals een bibliotheek en plantenbieb.  
In de ontmoetingsruimte zijn een aantal op maat gemaakte meubelen geplaatst. Hier kunnen gemeenteleden hun eigen boeken ruilen met boeken uit de kast.
Door het hele gebouw zijn plantenbakken te vinden. Samen vormen deze de plantenbieb. Het idee is dat mensen hun planten kunnen ruilen voor planten uit de plantenbieb.

Anders Style OpenPoort Keuken Bar aanrecht 8

Keuken

Voor het nieuwe ontwerp van de keuken is een langwerpig kookeiland met zitplekken gerealiseerd en centraal in de ruimte geplaatst. De ronding van het bestaande aanrecht is hergebruikt en werd opnieuw bekleed met duurzame en natuurlijke materialen.

Aan beide uiteinden zijn twee rechte stukken toegevoegd, die voor extra kastruimte en zitplekken zorgen. Tegenover het kookeiland is een kastenwand geplaatst, die plek biedt voor alle benodigde keukenapparatuur, zoals een koffiezetapparaat, koelkast, vriezer, oven en een magnetron.

Anders Style OpenPoort Stilteruimte 9

Anders Style OpenPoort Stilteruimte 10

Stilteruimte

De kinderspeelkamer werd omgevormd tot een stilteruimte, waar bewoners van de gemeente tot rust en tot zichzelf kunnen komen.
De stilteruimte is toegankelijk voor individuen die rust zoeken, maar kan ook worden gebruikt voor bijeenkomsten van kleine groepen.
Het gebruiken van natuurlijke kleuren en materialen versterken het rustgevende effect van de ruimte.

 

Anders Style OpenPoort Zaal 3 vergaderruimte 11

Anders Style OpenPoort Zaal 2 vergaderruimte 12

VERGADERRUIMTES

Ook de twee vergaderruimtes kregen een andere uitstraling en styling. In het systeemplafond zijn daglichtpanelen met een wolkenprint aangebracht. Aan de muur is er ruimte voor kunst vanuit de gemeente.
De wanden zijn voorzien van houten latten. Dit geeft een fijne, geborgen sfeer en een betere akoestiek. Het hout dempt het geluid, waardoor je minder last hebt van galm of een hol geluid.
De bestaande tafels werden hergebruikt. Door het tafelblad te vervangen en de onderstellen van een nieuwe kleur te voorzien, zijn de tafels weer helemaal van nu en kunnen ze nog jaren mee.
Schuifdeuren van glas zijn de ontmoetingsruimte van de achterste ruimtes van elkaar gescheiden, maar toch verbonden. Door symmetrische schuifdeuren en lichtinval ontstaat er evenwicht. Dit zorgt voor rust en harmonie.

Wat kan ik voor je doen?

Wil je graag meer weten over ‘Biophilic Design’ of weten wat ik voor je kan betekenen.
Ik help je graag bij alle vragen die op je afkomen en geef met veel creativiteit interieuradvies.

Neem contact op

Vertel me meer over je interieurwensen